3 lukijan kysymystä olkapääleikkauksesta

Uusi aktiivinen viikko edessä! Vihdoin tuntuu siltä, että joulukuun laiskottelu + sairastelu ja viime viikon InBody-”morkkis” ovat taakse jäänyttä historiaa ja olen päässyt nauttimaan liikunnasta todenteolla 🙂 Vaikka salille asti ei ole ennättänyt tai päässyt (auto prakaili tuossa pakkasilla) kolmesti viikossa, niin olen korvannut treenit tehokkailla kotitreeneillä sekä uudella tankotanssiharrastuksella. Vitsit että se on vaan kivaa, mutta samalla niin hemskutin haastavaa!

Kuulumisista päivän aiheeseen. Sain viikonloppuna kommentin lukijalta ja ajattelin kirjoittaa vastaukset näin postauksen muodossa, jotta ne tavoittavat mahdollisesti muutkin asian kanssa painivat:

Hei! Olen tällä hetkellä poikki olevan kiertäjäkalvosinjänteen vuoksi leikkausjonossa. Koska en vielä ole päässyt sen paremmin lääkäreitä haastattelemaan ajattelin kysyä sinulta:
1) Kuinka pian leikkauksesta sait alkaa tekemään jotain esim.kävelemään (itse varmaankin kuntomatolla kun näillä liukkailla ei taida ulos uskaltaa)? Oliko kätesi tuolloin vielä kantositeessä ja saako se heilua siinä ns.kevyesti?
2) Millaiset vaatteet ovat helpoimpia kun käsi on kantositeessä?
3) Vinkkejä tulevaan?

Itseäni eniten kauhistuttaa se ettei pääse salille eikä liikkumaan. 🙁
Kiitos jos ehdit vastaamaan. -Jenni

Ihan alkuun pitää sanoa, että mun olkapää leikattiin reilu vuosi sitten sijoiltaanmenon vuoksi eli en ole aivan varma, onko kiertäjäkalvosimen leikkauksen jälkeen tilanne samanlainen vai helpompi/pahempi. Varmasti yksilötasollakin fiilikset sekä ohjeet leikkauksen jälkeen aina vaihtelevat. Mutta kerron asiat nyt niin kuin ne mun leikkauksen jälkeen mulla meni:

1) Heti seuraavana aamuna leikkauksen jälkeen puhuin norjaa vessassa ja nukuin todella paljon eli olo ei ollut mikää kovin fressi vahvojen lääkkeiden takia. Surin osa ajasta meni pienessä horroksessa nukkuen puoli-istuvassa asennossa olkkarissa nojatuoli-rahi yhdistelmällä viltin alla. Leikkauksen jälkeen meni muistaakseni nelisen päivää, että pystyin lähtemään kevyelle kävelylle ulos. Käsihän piti ottaa jo heti seuraavana päivänä leikkauksesta pois kantositeestä 3 kertaa päivässä ja tehdä muutamia kuntoutusharjoitteita. Muuten käsi oli koko ajan, sekä päivällä että yöllä (okei, ei suihkussa!), kantositeessä. Yöllä käsi tuettiin vielä erillisellä liinalla selän takaa, jotta se tosiaan pysyi paikoillaan. Muistan, että alkuun pienetkin liikkeet ulospäin kropasta vihloivat olkavarteen, itse olkapää ei ollut kipeä ollenkaan vaan nimenomaan olkavarsi. Juuri tämänkin takia oli hyvä pitää kantosidettä ja kävellessä pidin kyllä paljon kättä paikoillaan vielä toisellakin kädellä. Tikit sain pois parin viikon päästä leikkauksesta ja parantuminen eteni hiljalleen 🙂

 • Täältä voit lukea viime vuoden lopulla kirjoittamani olkapään kuulumiset!
 • Täällä puolestaan juttua siitä, kun olkapääni alkoi liikkumaan
 • Tässä alkuvuoden 2015 kuulumiset olkapään osalta sekä tarkemmin kuntoutuksesta
 • Ja tässä vielä ihan eka juttu leikkauksen jälkeisenä päivänä

2) Löysät vaatteet 🙂 Sellaiset, jotka saa helposti päälle ja pois. Tykkäsin käyttää myös paljon hihattomia paitoja tai toppeja, jolloin tikit eivät hinkanneet vaatteisiin ikävästi. Pukeminen on aluksi yllättävän hankalaa, kun kättä ei voinut kuin roikottaa suoraan alaspäin, ja juuri sen takia suosittelen ”helppoja” puettavia! Talvi tietysti hitusen haastavaa aikaa kevyemmän pukeutumisen puolesta, mutta löysät collegepaidat ym. sopivat myös loistavasti.

haba
17.1.2016 tilanne alkaa olla taas sama kuin ennen leikkausta 🙂

3) Leikkaukseen joudutaan aina syystä, joten huoli pois! Leikkauksessa korjataan se, mikä on vialla, joten sen jälkeen olkapää on entistä parempi 🙂 Kannattaa ottaa alkuun rauhallisesti ja kuulostella omaa oloaan. Ei kannata ihmetellä, jos menee hetki ennen kuin jaksaa esimerkiksi ulos pienelle kävelylle eikä sitä, että kunto saattaa laskea hetkellisesti melko rajustikin. Kuntoutusohjeita kannattaa ehdottomasti noudattaa orjallisesti, koska siten on mahdollisuus välttyä siltä, että olkapää jumahtaa paikalleen ja pahimmillaan tilanne voi johtaa uusintaleikkaukseen. Kroppaa kannattaa kuulostella ja jos olkapää ei liiku täydellä liikeradalla vielä silloin, kun sen fyssarin mukaan pitäisi, kannattaa käväistä tutkituttamassa tilanne. Mulla olkapäätä ympäröivät faskiakalvot olivat menneet sen verran jumiin, että vaikka kuinka tein kuntoutusharjoitteita, en saanut kättä liikkumaan. Faskiakäsittelyn jälkeen olkapää liikkui täysin normaalisti.  Siitä, etteikö pääsisi salille tai liikkumaan, ei kannata olla huolissaan. Ulos voi lähteä varovasti kävelemään ja hiljalleen pidentää lenkkejä sekä salille voi hyvin lähteä tekemään kevyesti vaikkapa jalkatreeniä, kun siltä tuntuu ja lääkäri/fyssari antaa luvan 🙂 Mulla ei kauaa mennyt, kuukauden verran muistaakseni, kun olin jo salilla treenaamassa jalkoja! Hitaasti, mutta varmasti hyvä tulee!
Jos mieltäsi vielä askarruttaa mikä tahansa kysymys olkapääleikkausta koskien, vastaan parhaani mukaan 🙂
<3:llä Jenna

jenna

6 vastausta artikkeliin “3 lukijan kysymystä olkapääleikkauksesta”

 1. Minulta leikattiin erittäin paha kiertäjäkalvosimen repeämä maaliskuussa 2015. 6 viikkoa meni käsi kantositeessä ja sen jälkeen alkoi armoton kuntoutus fysioterapeutin kanssa. Kipeää tuo kuntoutus otti, mutta fysioterapeuttini sanoi, että jos kättä ei kuntouta ja liikeratoja saada täydelliseksi niin ongelmia tulee myöhemmin. Muistaakseni toukokuulla olin jo salilla treenaamassa kevyesti jalkoja ja silloin myös aloitin kevyet juoksutreenit. Sairauslomalla olin normaalia pidempään, kun työni on sellaista että käsiä tarvitaan (olen sairaanhoitaja). Olisiko saikun pituus ollu melkein 4kk. Tällä hetkellä pärjään käteni kanssa, mutta vamma oli sen verran laaja ja vaikea niin esim. Salilla en pysty tekemään kaikkia liikkeitä ilman että olkapää kipeytyisi, mutta pystyn elämään muuten kivutonta ja normaalia elämää niin nämä sali rajoitukset eivät haittaa. Tällainen tarina siis täällä ja jos joku kaipaa minulta lisätietoa, niin sähköpostin saa kysyä 🙂

 2. Kiitos näistä tsempeistä! Täällä googlettelen kaikkia kauhujuttuja, huomenna siis odottaa ilmeisesti sama toimenpide kuin sinulla, sijoiltamenojen takia kiristellään. Treenitauko hirvittää, mutta esim. töihin (toimistotöitä) pitäisi palata 3-4 viikon päästä. Ja miten ihmeessä saan hiukset kiinni tai kengännauhat solmittua. . 😆

 3. Eipä kestä! Kovasti onnea leikkaukseen ja kuntoutukseen, hyvin se menee 🙂 Treenitaukoa ei kannata hirvitellä, kyllä se sali siellä odottaa ja kevyesti kotonahan voi tehdä esim. kyykkyjä sekä vatsoja + tietysti kuntoutuksen mukaiset harjoitteet. Joo toi hiusten kiinni laitto oli melkoisen haastavaa, lue: ei saa hiuksia kiinni ellei osaa yhdellä kädellä laittaa tai ole kaveri/mies tms. apuna 😉 Kengännauhat varmaan onnistuu sitoa, mutta kannattaa varata myös jotkut "popot" !

 4. Kiitos, kun jaot tarinasi! Näitä juttuja kun on erilaisia niin monta kuin on leikattuakin 🙂 Hyvä kuitenkin, että nykyään pärjäät käden kanssa!

  Mulla myös jotkut liikkeet on sellaisia, joita en tee ja jotkut sellaisia, että olkapää hitusen muistuttelee itsestään, mutta eipähän lähde enää sijoiltaan ja kipu poistuu kyllä todella nopeasti nykyään 🙂

 5. Hei! Kiitos kun vastasit kysymyksiini ihan postausmuodossa. Maanantaina on mun vuoroni leikkauksen suhteen koittanut. Käsitän että maltyi on valttia vaikka salitauko hirvittääkin. Pääasia että olkapää tulee kuntoon. Mukavaa kevään odotusta!

  -Jenni

 6. Eipä kestä! Kovasti onnea ja tsemppiä leikkaukseen ja kuntoutukseen 🙂 Kaikki menee varmasti tosi hyvin ja pian sulla on entistä parempi olkapää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta