Kreatiinin hyödyt salitreenissä

Kaupallinen yhteistyö: Nu3

Yksi mun suosimista lisäravinteista salitreeniä tukemaan on kreatiini. Miksi näin? Mitä hyötyä oikein on kreatiinin käytöstä? Seuraavassa muutamia pointteja:

Aloitetaan ensin käymällä läpi mihin kreatiinia tarvitaan. Lihakset käyttävät energiakseen ATP-ta eli adenosiinitrifosfaattia. Kun lihas tarvitsee energiaa, ATP-molekyylistä lohkeaa yksi fosfaattiryhmä pois, ja jäljelle jää ADP, eli adenosiinidifosfaatti. Jos vielä yksi fosfaattiryhmä lohkeaa pois, jäljelle jää adenosiinimonofosfaatti AMP. Lihaksissa on varastoituneena ATP:ta lihaksen energiaksi, mutta näitä varantoja on vain noin kahdeksi sekunniksi. Tämän jälkeen energiaa saadaan niin että, kreatiinifosfaatti luovuttaa fosfaattiryhmän ADP:lle, josta muodostuu taas ATP:ta, jota lihas voi käyttää. Normaalisti kreatiinifosfaatin avulla ATP:ta riittää noin kahdeksan sekunnin ajaksi, jonka jälkeen täytyy ATP:ta tehdä maitohappokäymisen kautta. Tämä taas näkyy heti suorituskyvyssä.

Kreatiinia lisäravinteena nauttimalla saadaan kasvatettua kreatiinivarastoja lihaksissa tuntuvasti, jolloin lihakselle riittää pidemmäksi aikaa ATP:ta. Tämän ansiosta jaksaa tehdä pari toistoa enemmän raskasta treeniä tai vaikkapa juosta sprinttimatkan aiempaa nopeammin. Urheilijoille, jotka tarvitsevat voimaa ja nopeutta sekä raskasta lihaskuntoharjoittelua harrastaville, kreatiini on erittäin hyödyllinen lisäravinne, sillä se lisää lihaksen anaerobista suorituskykyä.

Kreatiinia lisäravinteena käyttämällä jaksat treenata kovempaa ja sitä kautta tulokset parantuvat. Kreatiini myös nopeuttaa joidenkin tutkimusten mukaan palautumista raskaasta treenistä sekä vähentää lihasarkuutta.

Mistä kreatiinia sitten saadaan? Syömällä lihaa ja kalaa saadaan noin pari grammaa kreatiinia päivässä. Lisäksi kreatiinia voi ostaa lisäravinteena esimerkiksi aivan perus kreatiinimonohydraattina. Muitakin kreatiinin muotoja on olemassa, mutta näitä ei ole niin paljoa tutkittu kuin kreatiinimonohydraattia. Alustavien tulosten mukaan jotkin versiot imeytyisivät paremmin kuin toiset.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kreatiinin käyttö aloitetaan yleensä latausvaiheella, joka kestää 5 päivää, jonka jälkeen siirrytään ylläpitovaiheeseen. Latausvaiheessa otetaan 20 g kreatiinia jaettuna neljään 5 g osaan pitkin päivää. Toinen vaihtoehto on käyttää 0,2 g / painokilo määrää latausvaiheessa. Ylläpitovaiheessa 3-5 g päivässä tai 0,075g / painokilo. Vaihtoehtoisesti latausvaiheen voi skipata, jolloin kreatiinivarastojen täyttyminen kestää jonkin verran kauemmin. Kreatiini kannattaa ottaa ruokailun tai palautusjuoman yhteydessä, sillä se kulkeutuu insuliinin avulla tehokkaasti lihaksiin.  Taukoa kreatiinista voi pitää esim. 1-2 kertaa vuodessa 1-2 kuukauden ajan.

Nu3 buffered creatine on kätevä tuote, sillä se on kapselimuodossa. Se ei vaadi erillistä latausvaihetta, vaan 3 g päivässä riittää, joka vastaa määrältään 5 grammaa kreatiinimonohydraattia. Tuotteen ei pitäisi myöskään turvottaa yhtä paljoa tavalliseen kreatiiniin verrattuna. Tämän lisäksi imeytymisen pitäisi olla tehokkaampaa 🙂

Kreatiini on turvallinen ja yksi eniten tutkituista lisäravinteista. Sitä voi suositella kaikille kovaa treenaaville!
Käytätkö kreatiinia? Oletko huomannut siitä olevan hyötyä?
<3:llä Jenna

jenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta