Kyykkytekniikkani ja painonnostokenkien vaikutus

A:

En ole ollut kovin innokas kyykkääjä, kuten tarkkasilmäisimmät ehkä huomaavat aavistuksen ohuista jaloistani. Tämän eteen tehdään töitä, jotta jalkoihin saataisiin lisää voimaa. Kyykky on ollut minulle kohtuullisen hankalaa, sillä olen pitkä (193,5 cm) ja minulla on pitkät reisiluut ja nilkan liikkuvuus ei ole paras mahdollinen. 3/3 siis kyykkäystä hankaloittavista anatomisista totuuksista. Kyykkyä voi tehdä joko niin, että tanko on epäkkäiden päällä, eli high bar ts. painonnostokyykkynä, tai vaihtoehtoisesti low bar eli voimanostokyykkynä. Aika pian itselläni alkoi low bar asento tuntumaan paljon luonnollisemmalta, sillä tällöin polvieni ei tarvitse mennä niin paljon eteenpäin ja peppu ei niiaa. Jos koitan mennä kyykkyyn ”normaalisti” high bar-asennossa, niin kantapäät nousevat helposti ylös ja tuntuu, että kippaan tai en pääse kunnolla alas. Varmasti tätä voisin liikkuvuusharjotteilla parantaa, mutta omaa anatomiaa ei voi muuttaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eräs keino saada liikkeestä enemmän pystympi on laittaa korkoa kantapään alle. Enemmän korkoa tarvitaan, jos nilkkojen liikkuvuus ei ole tarpeeksi hyvä luonnostaan sekä usein myös pidemmillä ihmisillä korkoa täytyy olla enempi. Painonnostokengät ovatkin oiva apu kyykkäyksen kaveriksi. Ne tukevoittavat asennon ja korjaavat asentoa hiukan enempi pystymmäksi. Yleisesti nostokengissä korko on 0,75 tuumaa tai noin 19 mm. Itse ostin Karhu Hercules -kengät, joissa korkoa on 24 mm. Näillä kyykkääminen muuttui huomattavasti luonnollisemmaksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kyykkäsin low bar-tekniikalla noin 1,5 vuotta kolme kertaa viikossa, jolloin tulokset kohenivat reilusti, kyykky alkoi tuntua mukavalta ja jalkoihin alkoi tulla muotoa. Low bar-kyykky kehittää voimakkaasti taka-osastoa, sillä se on liikkeenä lähellä maastavetoa. Niinpä minullakin massa meni aika reilusti takamuksen puolelle.

High bar -kyykky on hyvä liike eritoten etureisille, toki ottaa se myös taka-osastoonkin. Törmäsin muutamia päiviä sitten blogiin, jossa painonnostokenkiin oli laitettu lisäkiila korkoa nostamaan, ja tästä innostuneena päätin kokeilla, paljonko itselleni tarvittaisiin korkoa kantapään alle, että kyykky alkaisi olla hig bar-tyylillä neutraalin näköistä. Kokeilin parilla tavalla. Ensin kokeilin kyykätä nahkaisilla kävelykengillä (kiinteä ”joustamaton” kumipohja 12 mm korolla) ilman ylimääräistä korkoa kantapään alla. Seuraavana testasin laittaa kantapään alle 18 mm paksut levypainot kenkien kanssa. Kyykky oli huomattavasti helpompaa. Seuraavana kokeilin laittaa levypainojen tilalle laudanpätkän kenkien kanssa, jonka paksuus oli 25 mm. Tämä tuntui vieläkin paremmalta. Kokeilin vielä sukkasiltaan levypainojen päällä kyykkäystä. Eli minulle sopiva korkoa olisi n. 3-4 cm. Nyt vaan etsimään sopivia kenkiä, joissa tämä olisi jo valmiina, tai jos ei ole, niin sitten käyttää kengät suutarin kautta.

Eiköhän tämän jälkeen painonnostokyykkykin ala kulkemaan ja alkaa tulla etureisiin lisää voimaa sekä massaa.

***

Lue edellinen postaus: Nopeampi selkätreeni

 

Anssi Aarnio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta