Liikunnan vaikutus energiankulutukseen

Kuva täältä: http://static1.1.sqspcdn.com/static/f/459548/21315226/1355952615837/Man+Hunting.jpg?token=AHwP9HrXJC0o8N54sozIhmpknX4%3D

Lueskelin Scientific Americania, jossa osui silmään mielenkiintoinen artikkeli Hadza metsästäjä-keräilijäheimon energiankulutuksesta suhteessa länsimaisen normi-ihmisen energiankulutukseen. Järjellä ajatellen sitä kuvittelisi, että tietysti alkukantainen heimo, jossa metsästäjät liikkuvat tunteja putkeen saaliin perässä ja muutenkin viettävät hyvin aktiivista elämää luonnossa, kuluttaisi paljon enemmän kaloreita, kuin normaali länsimainen ihminen.

Mutta, hämmästyttävää kyllä, energiankulutuksessa ei ollut kovin suurta eroa. Elimistö pyrkii luultavasti pyrkii vähentämään ”lepokulutustaan” esimerkiksi tulehdusreaktioita hillitsemällä, jos liikunnan määrä on korkea, jotta kaloritarve ei nousisi niin paljoa. Tästä on vaikea vetää vielä kovin suuria johtopäätöksiä, mutta yksi tulee väkisinkin mieleen: syömisellä on suuri rooli painonhallinnassa, liikunnalla elinvoimassa.

Liikunnalla  on paljon terveyshyötyjä, ja painonhallintaan toki vaikuttaa lihaksen kasvatus ja kunnon kohentuminen, jolloin myös jaksaa tehdäkin reippaammin asioita. Liikunnalla ja ruokavaliolla on molemmilla omat puolensa ja vahvuutensa terveellisten elämäntapojen hallinnassa. Liikunta auttaa pysymään kunnossa, mutta sopiva  ruokavalio on tehokkaampi keino painonhallintaan.

Myös lihastohtori kirjoitti aiheesta tänään, mikäli kiinnostaa lukea tieteellisempi katsaus aiheeseen:

Liikunnan merkitys painonpudotuksessa, rasvanlähdössä ja painonhallinnassa – Suonpää ja Hulmi

 

-A

***

Käy lukemassa myös edellinen postaus & ehdottamassa meille treffi-ideoita!: Ehdota meille treffi-ideoita

Anssi Aarnio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta