Mukavuusalue

Näin vuoden alussa monet tekevät lupauksen, että nyt aloitan kyllä sen elämäntapamuutoksen. ”Lopetan kaiken  epäterveellisen ja alan käymään salilla ainakin 3 kertaa viikkoon. Niin ja otan tietytysti ne aamulenkit tyhjällä vatsalla mukaan ainakin 4 aamuun.” Okei, ehkä vähän liioiteltu esimerkki, mutta haen tällä takaa sitä, että aiotaan kertaheitolla muuttaa koko elämä terveellisemmäksi.
Puhuttiin eilen kotimatkalla (käytiin viikonloppuna Jyväskylässä) Anssin kanssa, että ihmiset ovat aika mukavuudenhaluisia. Halutaan tehdä vain sellaisia juttuja, jotka tuntuvat hyvältä, mukavilta. Jos käydään vaikka jumpassa tai salilla, saatetaan sielläkin tehdä just sen verran, että hiki tulee ehkä juuri ja juuri. Eikä saisi oikein tuntua lihaksissa, koska sehän ei välttämättä oo kivaa. Ja jos se sohva kuitenkin tuntuu mukavemmalta kuin jumppaan lähtö, ainahan voi käydä jumpassa myös huomenna. Ruokapuolella tämä mukavuudenhaluisuus näkyy esim. siinä, että syödään herkkuja normaali ruuan lisäksi, koska niitä syömällä tulee hyvä olo. Ainakin hetkeksi, kunnes taas insuliinitasot romahtaa ja pitää ottaa uusi pala suklaata. Eletään mukavuusalueella.
Kun se lupaus siitä täydellisestä elämäntapamuutoksesta on tehty, pitäisi miettiä, mitä oikeasti halutaan muuttaa. Tavoite. Haluanko pudottaa painoa, kiinteytyä, ehkä kasvattaa lihasta, voida paremmin, päästä sokerikoukusta eroon tai jotain muuta kenties? Kun päätavoite on asetettu, pilkotaan se pienempiin tavoitteisiin. Esimerkiksi painonpudotuksessa kannattaa muistaa, että noin 0,5-1 kg pudotus / viikko on melko realistinen ja terveellinen vauhti. Alkuun paino saattaa pudota hieman nopeamminkin, kun nesteitä poistuu kehosta, mutta ei kannata edes tavoitella mitään 5 kg / viikko vauhtia. Joinain viikkoina se paino ei välttämättä edes putoa, mutta älä todellakaan luovuta! Ihan varmasti pääset tavoitteesesi, kun et vain anna periksi. 
weheartit.com

Hyvä keino ymmärtää, mitä oikein syö, on se, että kirjaat vaikkapa viikon ajan joka ikisen suupalan paperille kellon ajan kera. Kun näet selvästi edessäsi sen, mitä syöt, todennäköisesti havahdut siihen, että jotain voisi ehkäpä muuttaakin. Jos elät jo terveellisesti, loistavaa! Mieti myös sitä, tuleeko aterioiden välillä kova nälkä ja kuinka usein syöt. Ateriaväli olisi hyvä pitää noin 3-4 tunnissa. Tällöin, et ehdi saada kurnivaa nälkää, etkä tule napostelleeksi niitä keksejä kahvihuoneesta. Kuinka paljon sitten pitäisi syödä? Yksi hyvä mittari on oma kämmen. Nyrkillinen hiilihydraatteja, kämmenellinen proteiineja sekä peukalollinen rasvoja, kasviksia saa olla paljon, mitä värikkäämpää sen parempi! Voit myös laskea päivittäisen kaloritarpeesi, netistä löytyy laskureita vaikka ja kuinka. Tärkeää on muistaa, että jos kulutat enemmän kuin syöt, laihdut ja jos kulutat vähemmän kuin syöt, painosi nousee. Itse elän tämän jälkimmäisen mukaan ja painotan proteiineja hieman enemmän ruokavaliossani, koska lihakset tarvitsevat niitä kasvaakseen. 1,6-1,8 g / painokiloa kohti on ok määrä protskuja, jos mielesi tekee kasvattaa niitä lihaksia. Muuten noin 1 g on ok.
Ruokavalion sanotaan olevan noin 70-80 % tuloksesta. Jos et yksinkertaisesti vaikka ehdi harrastamaan liikuntaa, mutta haluat pudottaa painoa, aloita ruokavaliosta. Pienin muutoksin huomaat, että olo alkaa parantua ja painokin tippua. Ehkä tämä olo kannustaa myös etsimään aikaa liikunnalle! Se taatusti lisää sitä hyvän olon määrää. Mukavuusalue. Useimmat liikuntamuodot saavat aikaan hikoilua ja puuskutusta. Aina ei myöskään tunnu kivalta, kun vaikka reisiä alkaa kyykätessä polttamaan (tosin siitäkin voi oppia tykkäämään ajan kuluessa 😉 ). Tärkeintä olisi se, että kokeilet erilaisia liikuntamuotoja, joista sitten valitset ne omat suosikkisi. Kaikki ei tykkää käydä siellä kuntosalilla tai juoksulenkillä. Onneksi valinnan varaa on nykyään niin paljon, että löydät varmasti oman lajisi! Pyri astumaan mukavuusalueeltasi pois, takaan että se kannattaa 😉
Tärkeää on muistaa se, että hikoilu ja hengästyminen on todellakin ok! Kun jaksat tehdä treenin kuin treenin niin hyvin kuin pystyt, niin täysiä kuin pystyt, huomaat, että ensinnäkin treenin jälkeen olosi on todella hyvä. Endorfiiniryöppy kunnon treenin jälkeen on jotain, mitä kannattaa tavoitella, ja olethan myös ylittänyt itsesi, kun sait vedettyä sen treenin niin hyvin läpi! 
Älä siis aloita elämäntapamuutosta muuttamalla koko elämääsi kerralla. Aseta ensin se päätavoite, jota kohti pyrit. Tämän jälkeen pilko tavoitteesi välitavoitteiksi, voit myös asettaa itsellesi palkintoja välietapeille motivoidaksesi itseäsi jatkamaan 🙂 Välitavoitteet voivat olla myös sellaisia, että ensimmäisellä viikolla käyn kokeilemassa yhtä urheilulajia ja lisään kasviksia ruokavaliooni. Toisella viikolla urheilen kahtena päivänä ja syön välipaloina hedelmiä ja pähkinöitä pullan sijaan. Tällä tavalla kun jatkat, ehtii kehokin tottua muutoksiin ja elämäntapamuutoksesta tulee pysyvä eikä se stoppaa ensimmäisen kuukauden jälkeen. 
Viimeisenä vinkkinä on se, että älä kiellä itseltäsi kokonaan mitään. Jostain kumman syystä ihminen haluaa juuri sitä, mitä ei saa, eli esim. se yksi herkkupäivä viikossa on ihan ok. Kunhan se pysyy siinä yhdessä 😉 
weheartit.com
Tällainen viikon aloitus 🙂 Kovasti tsemppiä! 
jenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta