Protsku, prode, hera .. mitä näitä ny o! Ja lisäks se Me We:n pipo -arvonta :)

Ihan alkuun oottehan muistanut osallistua Me We:n pipo -arvontaan?!? Jos jostain syystä on unohtunut, löytyy juttua tästä TÄÄLTÄ ja ohjeet osallistumiseen vielä kertauksen vuoksi myös tässä: 

Tykkää ja kommentoi arvontaan, että minkä tekstin pipoosi haluaisit Me We:n facebook-sivuilla: Me We:n FB-sivuille tästä!
tai
Tykkää Kohta kunnossa! -facebook-sivuista: Kohta kunnossa! -FB-sivuille tästä!
tai 
Liity Kohta kunnossa! –lukijaksi tuolta ylhäältä oikealta sivupalkista, halutessasi voit kommentoida blogiin, että mikä olisi suosikkitekstisi! 

Eli blogin lukijat ja fb-tykkääjät ovat automaattisesti mukana arvonnassa 🙂

Arvonta-aikaa on sunnuntaihin 25.5.2014 asti, jonka jälkeen suoritan arvonnan ja ilmoitan voittajalle!
Me We Pipo, CLEAR, kaikki värit
mewe.fi

Meille saapui eilen 3 mukavan kokoista pakettia Fitnesstukusta.. Nyt on taas kaapit (ja vaatehuoneen lattia) täynnä erikokoisia pusseja ja purnukoita 😀 Lisäravinteet ovat viime vuosina hivuttaneet osaansa myös meidän perheeseen, mutta niin on myös se tavallinen terveellinen ruoka. Eli nimenomaan LISÄravinteita käytän lähinnä treenijuomana sekä palautusjuomana. Nyt en kuitenkaan suuremmin paneudu näihin sen enempää tai ota kantaa siihen kannattaako syödä vain sitä puhdasta ruokaa vai olisiko ihan ok välillä lisätä jotain muutakin, vaan siellä Fitnesstukun paketissa oli myös heidän uusi lehtensä Fitnesstukku Magazine (nro 1). On muuten hyvin kirjoitettu tietopakkaus, suosittelen!

Seuraile mun menoa myös Instagramin puolella: @jennaeaarnio 🙂

Lehdessä oli mielenkiintoinen juttu proteiinista: ”Nopea & hidas proteiini”. Mulla on paperilappusia pitkin kämppää, joihin kirjoittelen ideoita blogijutuiksi sekä tietysti muitakin tärkeitä juttuja loistavan muistini tueksi 😉 Proteiini on lukenut yhdessä lappusessa jo kuukausia, mutta tämän jutun luettuani ajattelin, että nyt siitä voisi vähän kirjoitella. Oli sen verran ”maanläheisesti” kirjoitettu, että ei tarvinnut tällä kertaa kemistiä tai ravintoneuvojaa tulkiksi 😉

Taas alkuun kysyin Wikipedialta sanasta ”proteiini” ja vastauksena tuli tällaista: 
”Proteiini eli valkuaisaine on aminohappoketjusta koostuva orgaaninen yhdiste tai usein monen toisiinsa liittyneen aminohappoketjun muodostama kompleksi. Proteiinit kuuluvat perusravintoaineisiin rasvojen ja hiilihydraattien kanssa. Lähes kaikilla tunnetuilla eliöillä proteiineja muodostavat samat 20 aminohappoa.” 

Proteiinia löytyy lähes kaikesta mitä suuhumme laitamme, mutta sen määrä vaihtelee suurestikin eri elintarvikkeiden välillä. Myös protskun laadussa on eroja. Miten sitä laatua sitten mitataan? Siihen on olemassa BV eli biologinen arvo. Mitä vähemmän proteiinista puuttuu aminohappoja, sitä suurempi on BV. Ruoka-aineiden BV-arvoa verrataan kananmunan BV-arvoon, joka on tasan 100. Esim. heraproteiinin BV on puolestaan 104.
On olemassa kahdenlaisia proteiineja, hitaita ja nopeita. Hitaat on niitä, joilla kestää kauemmin kulkea ruoansulatuksen läpi eli myös aminohapoilla kestää kauemmin saavuttaa verenkierto. Etuna hitaissa protskuissa on se, että ne ”luovuttavat” aminohappoja pidempään kropalle, jolloin nälkä pysyy kurissa pidempään 🙂 Kyllä, luit oikein! Proteiini on se juttu, jolla sitä nälkää pidetään loitolla, ei se pullamössö 😛 Eli esimerkiksi väli- tai iltapalaksi hitaat proteiinit ovat mainioita. Tällainen on vaikkapa kaseiiniproteiini.
Nopeita proteiineja puolestaan on vaikkapa se kaikkien tuntema heraproteiini. Nopea proteiini siis nimensä mukaisesti nostaa nopeasti aminohappojen määrää veressä eli se kulkee nopeasti ruoansulatuksen läpi. Nopeita proteiineja kannattaa hyödyntää silloin, kun keho tarvitsee runsaasti aminohappoja nopeasti eli esim. treenin jälkeen.

Miten se proteiini sitten oikein imeytyy? Eli osa proteiineista imeytyy nopeammin osa hitaammin elimistöön, kaikki kuitenkin samalla tavalla mutta eri nopeudella. Proteiini alkaa ensin pilkkoutua mahalaukussa, jossa sitä liuottaa suolahappo ja pitkiä ketjuja lyhentää pepsiini (entsyymi). Mahalaukusta ruoka matkaa ohutsuoleen, jossa haiman entsyymit tulevat mukaan kuvioon. Kun proteiinit on vihdoin pilkottu yksittäisiksi aminohapoiksi, ne imeytyvät verisuoniin ja kulkevat suorinta tietä maksaan. Lopulta maksa päättää, mitkä proskut pääsevät jatkamaan verenkiertoon.
Miksi sitten pitää syödä proteiineja? No siksi, että ihmisen lihakset koostuvat suurimmalta osin proteiineista. Jos tavoitteenasi on lihasten kasvatus, kasvaa tietysti myös proteiinin saannin merkitys. Lihaksilla on siis erilaisia aminohappotarpeita riippuen siitä, mitä hetkeä päivästä eletään. Tämän takia on hyvä muistaa ne nopeat ja hitaat proskut!  Esim. nukkuessa et tarvitse nopeasti energiaa, vaan on mukavampi, että saat sitä hitaasti koko yön aikana. Myös illalla kovin hiilihydraattipitoinen ateria saattaa muuttua vain ylimääräiseksi rasvaksi eli se rahka marjoilla voikin olla parempi vaihtoehto kuin pari palaa ranskan leipää 😉

Kuinka paljon sitä proteiinia sitten pitäisi / saisi syödä päivässä? Urheilijalle hyvä suositus on n. 1,2 – 3 g / painokiloa kohti, riippuen tietysti lajista. Liian suuri proteiinin määrä voi johtaa maksavaurioihin. Se, miten nopeasti tai hitaasti proteiini imeytyy, riippuu myös siitä, mitä muuta aterialla on tai onko se proteiini nyt saatu siitä kanafileestä vai herajauheesta. Myös se, mitä aiemmalla aterialla söit ja miten hyvin jaksat jauhaa ruoan suussa, vaikuttavat tähän. Mutta yleisesti kannattaa pitää mielessä ne hitaat ja nopeat protskut ja valita vähän tarkemmin niiden nauttimisajankohta 🙂

Tietoiskun loppuun vielä vähän eri ruoka-aineiden proteiinimääriä, niin pääsette kartalle:

 • 100 g punaista lihaa (raakapaino) = 25 g
 • 100 g broilerin filettä (raakapaino) = 23 g
 • 100 g valkoista kalaa (raakapaino) = 23 g
 • 100 g lohta (raakapaino) = 18 g
 • 100 g säilyketonnikalaa = 23 g
 • 100 g tofua = 7,8 g
 • 100g keittokinkkua = 20 g
 • 1 kananmuna = 6 g
 • 1 lasillinen maitoa (2,5 dl) = 7,8 g
 • 1 lasillinen soijamaitojuomaa (2,5 dl) = 7,5 g
 • 1 annos jogurttia (2 dl) = 6 g
 • 1 annos papuja (60g) = 13 g
 • 30 g juustoa (3 siivua) = 10 g

Hiilihydraattipitoisissa ruoissa sitä proteiinia on vähemmän, mutta on ne hiilaritkin tärkeitä!

 • 2 dl keitettyä riisiä = 3 g proteiinia
 • 2 dl keitettyä makaronia = 4 g
 • 1,5 dl kvinoaa (raakapaino) = 13 g
 • 1 dl kaurahiutaleita = 7 g
 • 1 peruna (60g) = 2 g

Sitten niitä kuulumisia 🙂 Innostuin tiistaina jäämään töiden jälkeen tekemään rinta-ojentaja -treenin työpaikkamme kuntohuoneelle. Tuo treeni sopii parhaiten siellä tehtäväksi, koska löytyy penkki, levypainoja, ylätalja sekä ristikkäistalja. Niin ja muutamat käsipainot. Hyvän pumpin ja tärinän sai aikaiseksi lihaksissa ja oli mukava ottaa vähän iisimmin sitten loppu ilta 🙂 
Keskiviikkona kävin Ferin kanssa agilitytreeneissä. Koira liikkui sellaisella nopeudella, että ei oo ennen nähty ja ohjaajalla teki tiukkaa pysyä perässä 😛 Agilityn jälkeen vedin vähän tomaatti-mozzarella -salaattia nassuun ja yhden protskupatukan, jotta saisi riittävästi energiaa, mutta kuitenkin niin, että ei oo iha turvonnut olo salilla! Tosi harvoin tulee mitään protskupatukoita mässättyä, mutta joskus ne on ”helppo ja nopea pelastus”. Illalla oli sitten tiedossa vielä kanaa ja vihanneksia grillattuna 🙂 
Niin, salilla tein jalkatreenin. Ajattelin, että kun on pari tuntia otettu lämpöä agilityssä, niin on hyvä vetää se jalkapäivä sit tähän väliin viikkoa. Hahha! Oli kyllä melkoista tuskaa koko treeni 😀 Koskakohan sitä pieni ihminen oppii, että kyllä se agilitykin on urheilua.. No tulipa treenattua, mutta mitään enkkoja (paitsi reiden loitontaja-liikkeessä) ei tullut. Jalkaprässikin tuntui alkuun jo ylivoimaiselta, mutta saipahan tapeltua kaikki liikkeet läpi kunnialla!
Note to yourself! Älä laita mikroshortseja salille, jos pitää istua keinonahkalla päällystetyillä penkeillä 😛 

Ai niin, olin saanut ihania kukkia kotiin <3 Arjen pieniä, mutta tärkeitä juttuja 😉

Tänään käväisin kesken päivän magnettikuvauttamassa tuon oikean olkapään. Nyt sitten pari päivää otetaan iisimmin, jotta saadaan tuo käsi taas toimintakuntoon. Pari varjoainepiikkiä tuonne niveleen ei tuntunut oikein kovin kivalta ja pitää ottaa iisisti, jotta tuo haava siitä paranee ja käsi alkaa pelittää normaalisti. Ens viikolla sitten kuullaan tuomio!
Hei kokeilkaahan ulkotreeniä viikonloppuna (ja muistakaa se arskarasva)! Muutama kiva ulkona suoritettava treeni löytyy tuolta mun blogiarkistoista, esim: Melko tehokas pepputreeni tai Mäkitreeni.
Treeni-iloa!
<3 Jenna 

jenna

3 vastausta artikkeliin “Protsku, prode, hera .. mitä näitä ny o! Ja lisäks se Me We:n pipo -arvonta :)”

 1. eipä taida kahden keitetyn kvinoadesin raakapaino olla 100 grammaa. kauheasti sen protskupitoisuudesta aina kohkataan, mutta eipä se sitä sisällä sen kummemmin kuin tumma pasta, päinvastoin. vertailun vuoksi sisällöt per 100g:

  kvinoa:
  Rasvaa 3 g
  josta tyydyttynyttä 0,5 g
  Hiilihydraattia 61 g
  Proteiinia 11 g

  tumma makaroni (torino):
  2,6 g
  josta tyydyttynyttä 0,5 g
  Hiilihydraatteja 64 g
  Proteiinia 16 g

  terveellistähän kvinoa on, en kiellä, mutta ihmettelen kun siitä aina keuhkotaan proteiininlähteenä, hiilariahan se on:D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta