Toipuminen leikkauksesta ja paluu salille

Kun kroppa ei ole kunnossa, ei treenauskaan tule kyseeseen. Kun aktiivistä elämää ja liikuntaa reilusti harrastavalle tulee stoppi ja kielto nostaa mitään raskasta, ei auta kuin lepäillä ja parantua.

Olin tyräleikkauksessa kuukausi sitten. Leikkaus tehtiin avoleikkauksena, joten toipuminen on ollut melko hidasta. Leikkauksen jälkeiset tunnit lähinnä nukuin, ja seuraavat päivät menivät lepäillessä vaaka-tasossa. Ensimmäisen viikon aikana köpöttelin lähinnä pienin askelin ympäri taloa ja piti istahtaa muutaman minuutin kävelyn jälkeen. Pikkuhiljaa aloin kuitenkin kävelemään vähän pidempiä reittejä ja käytin koiria aamulenkillä (hyvin hitaasti kylläkin). Parin viikon jälkeen palasin töihin, mutta haava tulehtui, joten liikkuminen oli taas hankalaa. Haavan ylimmät tikit ovat suoraan housujen vyötärön kohdilla ja tämän vuoksi liikkuminen on melko ikävän tuntuista. Nyt reilu kuukausi leikkauksesta liikkuminen alkaa olla jo normaalia. Vyötäröongelman saa pidettyä kurissa housujen valinnalla mutta kireys leikkaushaavan ympärillä helpottaa liikunnalla.

Nyt kun kuukausi on kulunut leikkauksesta, voin alkaa tekemään vähän enempi jotain liikunnallista. Selkä alkoi olla melko jumissa ja muutenkin alkoi tuntumaan, että reeni olisi ajankohtaista. Tein jo kevyen selkä- rintatreenin pariin otteeseen ja seuraavana olisi tarkoitus treenata alakroppaa. Aloitellaan kevyesti ettei haavaan kohdistu liikaa rasitusta, mutta kuitenkin niin että saisin vähän kroppaa ja lihaksia aktivoitua ja rasitettua.

Täytyy katsella muutama viikko miten kroppa palautuu ja miltä haavan alueella tuntuu, mutta ainakaan yläkropan treeni ei tuntunut mitenkään huonolta. Tein liikkeitä aika hyvin alakroppa tuettuna, ja liikkeitä oli mm. ylätalja, alatalja, punnerrus tuetusti, pystypunnerrus istuen ja hauiskääntö keskitetysti.

Eli hitaasti lähdetään hakemaan voimia takaisin ja aloitellaan aika maltillisilla painoilla. Varmaankin noin kuukauden päästä alkaa olla tekeminen reippaampaa.

-A

 

Anssi Aarnio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta