Vinkkejä parempaan uneen

Välillä tulee sellaisia tilanteita, että arjen unirytmi menee sekaisin. Se voi olla vaikkapa loma, sairasloma, viikonloppu tai vuorotyö. Paras tilanne olisi tietysti se, että pystyisi jatkamaan lomalla tms. samalla rytmillä kuin arkenakin, mutta aina tämä ei ole mahdollista.
Huomasin tuossa vajaa 2 kuukautta sairaslomalla olleena, että mun elämänrytmi alkoi olla aika erilainen kuin työssä käyvällä puolisolla. Saatoin kukkua ihan virkeänä vielä yhden aikaan yöllä, ja aamulla toisen lähdettyä töihin jäin vielä nukkumaan ja nousin 10 aikaan. Joskus vähän ennen, joskus vähän jälkeen. Koirat oli käyneet jo aamulla ulkona, niin ei ollut ”mitään syytä” nousta aikaisin.
Toki tällainen rytmi toimii hetken, varsinkin saikun alussa, kun keho paransi itseään. Kuitenkin töihin paluu läheni ja oli pakko alkaa kääntää unirytmiä. Normaalisti pyrin heräämään 6:35 eli tuosta 10 aikoihin heräämisestä noin 3,5 tuntia aiemmin.
Hyväksi todettuja vinkkejä unirytmin muuttamiseen:
1. Ota muutokseen aikaa, jotta keho tottuu uuteen rytmiin. Aloitin noin pari viikkoa ennen töihin paluuta kääntämään unirytmiä. Tietenkään tämä ei aina ole mahdollista, jolloin on vain käännettävä rytmiä nopeammin ja oltava pari päivää väsyneempi.
2. Herää joka aamu vaikkapa 10-15 minuuttia aiemmin kuin eilen, kunnes olet päässyt tavoitteeseen.
3. Älä torkuta. Kun kerran kuulet herätyskellon soivan, nouse saman tien. 
4. Harkitse kirkasvalolampun hankkimista. Jos herääminen tuntuu pimeään vuodenaikaan hankalalta, voi tästä olla apua. Itse olen käyttänyt kirkasvaloherätys-lamppua tämän talven. Plussaa tässä kapistuksessa on se, että kun valo alkaa kirkastumaan, et vain yksinkertaisesti enää pysty nukkumaan, kun häikäisee!
5. Nykyään puhelimeen voi ladata erilaisia appseja, jotka mittaavat unen vaiheita ja herättävät, kun uni on kevyimmillään eli et herää kesken syvän unen. Myös joissakin älyrannekkeissa on unenmittaus-ominaisuus.
Tulevaan yöhön olisi hyvä valmistautua illalla muutamilla konsteilla, jotta nukahtaminen olisi nopeampaa ja uni paremman laatuista:
 6. Nykyään tuntuu siltä, että puhelin on kasvanut kiinni käteen ja sitä näprätään viimeiseen saakka. Kuitenkin näytön kirkas valo saa aivot kuvittelemaan, että vielä on päivä, jolloin nukahtaminen viivästyy. Olenkin laittanut puhelimen sivuun noin 1,5 h ennen nukkumaanmenoa.
7. Myös telkkari ja läppäri menee kiinni samoihin aikoihin puhelimen kanssa.
8. Liikunta parantaa unen laatua, mutta raskasta liikuntaa tulisi välttää viimeisten parin tunnin aikana ennen nukkumaanmenoa. Tällöin keho ehtii rauhoittua eikä käy ylikierroksilla, kun pitäisi nukahtaa. Oon huomannut, että nyt kun voi taas käydä salilla treenaamassa (joo edelleen vaan niitä jalkoja), niin iltaisin väsymys on lisääntynyt. Jos en liiku, koko päivän on nuutunut fiilis eikä uni tuu samalla tapaa.
9. Lue lehtiä tai kirjaa. Iltapalaa syödessä puhelimen selailun sijaan oon alkanut lukea lehtiä. Lukeminen on hyvä tapa rauhoittaa mieli.
10. Syö proteiinipitoinen iltapala. Proteiini pitää hyvin nälkää ja on myös lihasten rakennusaine, jota tarvitaan yöllä kun keho palautuu. Syön nykyään suht ison iltapalan: pari leipää ja rahkan kunnon lisukkeilla, jotta en vaan heräisi yöllä nälkään.
Mikä sitten olisi hyvä määrä nukkua? Aikuisella puhutaan noin 7-8 tunnista. Toki tämäkin on yksilöllistä. Jos aamulla suht pian heräämisen jälkeen tunnet olevasi virkeä, olet todennäköisesti nukkunut riittävästi. 
Tällaisia vinkkejä sekä heräämiseen että nukahtamiseen. Lisää löytyy varmasti, mutta tärkeintä on, että löydät itsellesi sopivat ja nukut hyvin 🙂 Kirjoittelen unen terveysvaikutuksista ym. lisää toisessa postauksessa!
Rentouttavaa iltaa ja hyvää yötä,
Jos haluat seurata höpötyksiäni enemmänkin:

Liity lukijaksi blogin vasemmasta sivupalkista
Tykkää >  Facebook
Seuraa > Instagram
Seuraa > Bloglovin
Tilaa & seuraa > Blogilista 
jenna

4 vastausta artikkeliin “Vinkkejä parempaan uneen”

  1. Itse olen myös huomannut protskupitoisen iltapalan vaikutuksen unenlaatuun! Magnesiumin nappaaminen iltaisin on myös hyvä keino, nukun nykyään erittäin sikeästi ja katkoitta 🙂

    Pauliina.K

  2. Tuosta magnesiumista luin juuri 🙂 Oon ottanut sitä aina aamulla, mutta nyt taidan siirtää sen iltaan! Josko sen avulla mun yöt muuttuisivat myös katkottomiksi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta