Vuosi ja 2 päivää olkapään leikkauksesta

Siis joko se vuosi meni, kun olkapääni leikattiin? Aika menee kyllä niin todella nopeaa tahtia, että huh huh! Vuosi ja 2 päivää sitten valmistauduin lähtemään Porvoon päiväkirurgiselle sairaalle. Jännitti jonkin verran, mutta toisaalta tiesin jo eräästä aikaisemmasta leikkauksesta mitä tulevan suunnilleen pitää. Millaiset ne ihanat seksikkäät sairaalavaatteet ovat, miltä tuntuu, kun nukutetaan sekä miltä tuntuu herätä nukutuksen jälkeen.

Tällä kertaa homma oli sinänsä kuitenkin hieman eri, koska kyseessä oli oikean olkapään korjaaminen. Sen käden, jota olin jo 24 vuotta käyttänyt kirjoittamiseen ja joka on se vahvempi. Eli jos jotain menisi pahasti pieleen, joutuisin harjoittelemaan toisen käden käyttöä paremmaksi. No mitään ei mennyt pieleen ja parin tunnin päästä oli olkapää kiristetty Jugger Knot -sidoksilla paikallaan pysyväksi. Enää sen ei pitäisi päästä menemään sijoiltaan.

Pääsin samana iltapäivänä vielä kotiin, heti sen jälkeen, kun olo oli helpottanut voimakkaista lääkkeistä ja pystyin jo kävelemään. Ensimmäiset neljä päivää käsi oli todella kipeä. Kipu vihloi läpi olkavarren eikä kättä pystynyt liikuttamaan ollenkaan itse, vain toisen käden avulla hieman. Kantoside oli mukana ensimmäisen kuukauden sekä päivällä että yöllä,  ja joka päivä tein kuntoutusharjoitteita fyssarin ohjeiden mukaan. Parin viikon jälkeen sain tikit pois olkapäästä, jonka jälkeen tunne olkapäässä helpotti hieman, kun tikit eivät raapineet vaatteisiin. Täältä voit lukea tarkemmin itse leikkauksesta ja täältä kuulumisia pari kuukautta leikkauksen jälkeen.

Kävin säännöllisesti fyssarilla ja tein harjoitteita. Olkapää ei kuitenkaan vielä kolmisen kuukautta leikkauksen jälkeen kuitenkaan liikkunut niin hyvin kuin olisi pitänyt ja kävin yksityisellä fysioterapeutilla tutkituttamassa sen. Yhden faskiakäsittelyn jälkeen käsi liikkui todella hyvin ja sain alkaa tehdä jo hieman raskaampia kuntoutusharjoitteita. Näistä ja leikkauksen jälkeisestä treenaamsesta kirjoittelin enemmän täällä.

Siinä hieman historiaa viimeisen vuoden ajalta. Miten olkapäällä menee nyt?

Vihdoista viimein olkapää on alkanut liikkua normaalisti, mutta välillä se jumittaa, jos ei muista tehdä avaavia liikkeitä kepin kanssa ja muutenkin venytellä yläkroppaa säännöllisesti. Salilla ei tarvitse enää miettiä, että uskaltaako jotakin liikettä tehdä. Tietyt liikkeet kuten kapea penkki ja flyesit eivät kuitenkaan ole listalla, koska ensimmäisessä olkapäähän sattuu ja toisessa se menee vartalon linjan yli, jolloin on mahdollista, että se lähtisi sijoiltaan, vaikka kiinnitetty onkin.

Eli nyt voi sanoa, että ihan tavallinen olkapää siitä tuli 🙂 Kovasti toki treenaillaan, että saadaan lihakset takaisin ja kehitystä ylöspäin!
Heräsikö kysymyksiä tästä olkapään leikkausasiasta? Jos, niin vastaan mielelläni!
Mukavaa perjantaita,
<3:llä Jenna

jenna

2 vastausta artikkeliin “Vuosi ja 2 päivää olkapään leikkauksesta”

  1. Hei! Toinen olkapääpotilas täällä, kuusi viikkoa leikkauksesta ja mitellasta päästy eroon. Sellaista kyselen kun millaisella ohjelmalla menit salille tässä vaiheessa ja sattuisiko sinulla olemaan sitä vielä olemassa? Kiitos 🙂

  2. Muistelin nopeasti, että tuossa vaiheessa tein kolmesti viikossa jalat salilla. Prässiä siten, että mies auttoi painot paikoilleen ja oli varmistamassa. Reisien ojennusta ja koukistusta istuen, kevyitä kyykkyjä (niin tavallisia kuin mm. luistelukyykkyjä) ilman painoja. Lisäksi joitain kevyitä vatsalihasliikkeitä siten, että käsi ei vääntynyt missään vaiheessa. Voin koittaa etsiä vielä tarkemman ohjeen ja laitan sen jakoon, kun löytyy 🙂 Tsemppiä paranemiseen! Yllättävän nopeasti tuo aika menee ja pian on taas käsi kunnossa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta