Ylikunnossa(ko)?

Heipähei! Täällä voidaan jo onneksi vähän paremmin kuin torstaina kirjoitin 🙂 Eli olo ei oo enään onneks ollu (koputtaa puuta) sellainen pahoinvoiva, huimaava, pyörryttävä .. Joo tiedän, monet teistä varmaan miettii, että toi on nyt selvästi raskaana! No voin kertoa, että en ole 🙂 Vielä ei ole sen vauvan aika, sorry vaan! 

Mutta on muitakin syitä mistä tällainen samanlainen olo voi johtua. Kyselin Monnalta, että olisiko ideoita, mistä tällainen olo vois johtua ja päädyttiin siihen, että varmaankin juuri tuo levon puute on nyt asialla. Maanantaina oli raskas treeni, tiistaina kroppa sai levätä, keskiviikkona taas raskasta treeniä jaloille eikä treenissä tuntunut, että jalat olisivat ehtineet palautua siitä maanantaista. Eli liian nopeasti uutta ärsykettä kropalle, jolloin lihakset ei enään jaksa ja saattaa seurata jopa se ylikunto. Ratkaisuna tälle päädyttiin nyt siihen, että ens viikkoon tulee pari lepopäivää lisää, jotta oikeasti keho saa nyt palautua! Ja se uni, sitä pitää myös muistaa saada eli aikaisin vaan pää tyynyyn 😉

En tiedä, onko mulla kuitenkaan siitä ylikunnosta tässä nyt kyse, mutta mielenkiinnosta vähän lueskelin, että mikäs se ylikunto nyt oikeasti onkaan. Niin monta eri selitystä sillekin aina löytyy 😉

Nämä seuraavatfaktat olen lueskellut näiltä sivuilta: Kiloklubi sekä Terveyskirjasto.

Mikä se ylikunto oikein on?

Niinkuin jotkut varmaan luulevat, ylikunto ei ole sitä, että olisit ihan överissä kunnossa vaan sitä, että kehosi on ylirasittunut, ylirasitustilassa. Tässä tilassa suorituskyky heikkenee lyhyeksi tai joskus myös pitkäksi aikaa. Ylikuntoon ”päästäkseen” ei myöskään tarvise olla kilpaurheilija.Usein ylikunto aiheutuu siitä, että liikunnan määrä on lisääntynyt liian nopeasti verrattuna siihen mihin olet tottunut. Olet tehnyt liian rankan treenin, johon keho ei ole tottunut. Urheilusuorituksen pituus on muuttunut merkittävästi pidemmäksi. Eli jo yhdestä liian rankasta ja pitkästä liikuntasuorituksesta keho voi mennä ylirasitustilaan, jos se ei ole tottunut fyysiseen rasitukseen. Kerran ylikunnossa ollut henkilö herkistyy helpommin uudestaan.

Ylikunnossa olevan henkilön sisäelinhermosto ja hormoonijärjestelmä eivät enään palaa normaalitilaan rasituksen loputtua. Jos rasitustila jatkuu jopa vuosia, on kyse kroonisesta ylikunnosta. Kestävyyslajeissa ylikunnon esiintyminen on yleisintä, mutta sitä esiintyy oikeastaan melkeimpä missä tahansa urheilulajissa. 

Ylikunnossa olevan kehon puolustusmekanismi ei ole parhaimmillaan ja infektioriski kasvaa. Myös henkinen puoli ”heikkenee” ylirasittuneella, jolloin mieli on apea. 

Oireet

 • suorituskyvyn heikkeneminen
 • vastenmielisyys liikuntaa kohtaan
 • lisääntynyt hikoilu
 • sydämen rytmihäiriöt
 • kohonnut syke
 • kohonnut verenpaine
 • vapina
 • unihäiriöt
 • muutokset ruokahalussa
 • hermostuneisuus
 • ahdistus
 • ärsyyntyneisyys
Ylikunnon oireet vaihtelevat ja toisilla ne saattavat olla erittäin hankalia. Ylikunto heikentää myös vastustuskysyä, jonka seurauksena flunssat sekä muut virusten ja bakteerien aiheuttamat sairaudet yleistyvät. Pitkittyessään oierita ovat lievä kurkkukipu, kuumeen tunne tai lievä kuume, jotka jatkuvat pitkään. Kohtuullisen liikunnan on todettu suojaavan virussairauksilta, mutta taas liian raskaan liikunnan on huomattu lisäävän niitä selvästi.


Krooninen ylikunto on hetkellistä vaikeampi havaita, koska se alkaa esiintyä hitaasti treenikauden edetessä. Harjoittelulla on tavoitteena saavuttaa tietysti se huippukunto, mutta kun huippukuntovaiheessa yritetään vielä voimakkaasti tehostaa harjoitusta, ylikuntoriski kasvaa. Tällöin suorituskyky laskee, palautumisaika pitenee sekä monet terveysriskit suurenevat.
Hyväkuntoisella siis oma immuunijärjestelmä toimii, kunhan harjoitus on sietokyvyn ”turvallisemmalla” puolella. Kun raja ylitetään, puolustusjärjestelmä heikkenee ja pieneliöt voivat aiheuttaa erilaisia sairauksia. Tällöin kuume on ystävä eikä vihollinen, sillä elimistön puolustusjärjestelmä taistelee vieraita eliöitä vastaan useimmiten kuumeen avulla. Mutta kuume saattaa usein jäädä heikoksi, eikä sitä välttämättä huomaa, jolloin ongelmat taas pitkittyvät ja sydänlihastulehdusriskikin kasvaa.
Lääkärit harvemmin hoksaavat ns. kuntourheilijalla ylikuntoa, vaan epäilevät kaikenlaista muuta. Tällöin kannattaa itse muistaa mainita, jos on esim. lisännyt liikunnan määrää viime aikoina. Myös esimerkiksi pitkäaikaisen levon (sairasloma tms.) jälkeen on hyvä muistaa, että aloittaa liikunnan rauhallisesti, jotta keho ehtii tottua rasitukseen eikä ylirasitu.
Myös kehon stressin ollessa suuri voi ylirasitukselle altistua, vaikka liikunta olisikin pysynyt vakiona. Tällöin kannattaa hoitaa ensin muut mieltä rasittavat asiat kuntoon ja vasta sitten aloittaa fyysinen rasitus.
Hoitaminen

No miten sitä ylikuntoa sitten hoidetaan? Paras ja se tehokkain tapa on ehkäistä ylirasitus etukäteen. Tarkkaile kehoasi, pidä riittävästi lepopäiviä ja liiku monipuolisesti. Pitkän tauon jälkeen lisää rasitusta vähitellen. Jos tunnet itsesi flunssaiseksi tai kipeäksi, älä rasita itseäsi vaan lepää. Jan Sundell kirjoitti Hanki lihasta, polta rasvaa -kirjassaan, että jos on vain kurkun yläpuolisia oireita, liikunta on ok. Tässäkin kuuntele kroppaa urheilusuorituksen aikana. 

Optimaaliseen harjoitteluun kuuluvat harjoittelu oikeanlaisesti, riittävä lepo sekä monipuolinen, harjoitusta tukeva ruokavalio. Nämä kolme asiaa pitäisi pitää tasapainossa, jolloin keho voi hyvin. Kovan treenin jälkeen kunnon ateria ja lepo! Palautumisen tärkeä osa on se ruoka. Jokaisen treenin jälkeen neste- ja elektrolyyttitasapaino tulee korjata, lihas- ja maksaglykogeeni- eli energiavarastot täydentää, lihasvauriot korjata ja luoda anabolinen hormonitasapaino.

Myös siitä lihashuollosta tulee pitää huoli. Tähän kuuluvat myös lämmittely ennen treeniä että venyttely ennen ja jälkeen treenin kevyesti ja ainakin kerran viikossa ns. pitkän kaavan mukaan.

Muista pitää kalenterissasi vähintään se yksi lepopäivä / viikko. Jos treeni takkuilee ja on normaalia rankempi (siis se tavallinen treeni, jonka jaksoit viime viikollakin tehdä), pidä vaikka pari päivää ihan kokonaan taukoa liikunnasta. Venyttele kunnolla ja anna kehon palautua. Myös hieroja on hyvä keino lihasten huoltoon. 

Huippukuntoon pääsee ainoastaan, kun treenaa terveenä!

Tällainen pläjäys näin perjantai-iltaan 🙂 Onko teistä joku kärsinyt ylikunnosta? 

Nyt rentoudun ja menen aikaisin nukkumaan enkä laita sitä herätyskelloa aamulla soimaan!

<3 Jenna

jenna

6 vastausta artikkeliin “Ylikunnossa(ko)?”

 1. Osui ja upposi! Nimittäin tuossa alussa "pyörryttävä, pahoivoiva, huimaava.." Toissaviikolla vedin normaalisti totuttuun tapaan treenit 4x viikon aikana mutta sitten tuli stoppi tämän viikon alussa. Tuntui ettei jaksa, oksettaa, väsyttää käsittämättömän paljon vaikka nukkuu pitkät yöunet, hikoiluttaa, ärsyttää, kurkkua kaihertaa joten päätin suosiolla skipata koko viikon treenit. Ja nyt taas virtaa riittää! viikkoon mahtuu 4 aamulenkkiä aivan rauhalliseen tahtiin, fiiliksen mukaan ilman tavoitteita tai sykemittareita.
  Eihän me ihmiset robotteja olla 😉 Bongasin blogiisi linkin facebookin ihmeellisestä maailmasta ja lukulistalle taitaa jäädä. Mukavaa kevään odotusta!

 2. On valitettavasti erittäin tuttua 🙁 varsinkin henkinen stressi vaikuttaa suuresti. Ylikuntoa hoidettu jo pitkään mutta "palautuu" aina takaisin. Hankala kierre ja tavoitteet on korkealla joten stressaantuu vaan lisää kun joutuu ottamaan lepoa! 😀 mutta kantapään kautta, lihakset kasvaa levossa eikä tykittämällä treeniä ilman lepoa… Vakava asia ja pitkään jatkuessaan vaikea päästä eroon. Kiitos paljon hienosta tekstista ja tsemppiä kaikkeen tulevaan! 🙂 -Oona

 3. Ikävä kyllä tuttua… Melkein pari vuotta jatkui krooninen ylirasitustila ja lääkärit eivät sitä tajunneet enkä voinut itsekään tajuta mikä vaivaa kun treenit eivät suju ja suorituskyky vaan laskee. Meni niin pitkälle että se huipentui sitten sydänlihaksen tulehtumiseen ja yli puolen vuoden liikuntakieltoon. Älkää ikinä treenatko itteänne niin yli.

 4. No hyvä, että olo parani kunnon levolla! Itsellänikin tämä viikko menee vain yhdellä salikerralla. Lisäksi kunnon lihashuoltoa. Kiva, jos jäät lukijaksi 🙂

  Ihanaa kevään jatkoa sinnekin! 🙂

 5. Tuo mieli on kyllä mielenkiintoinen juttu. Mutta muistaa juuri tuon, että lepo on erittäin tärkeää ja sitä kehitystä tapahtuu nimenomaan silloin, kun kunnolla lepää treenien jälkeen eikä tee saman lihasryhmän treeniä peräkkäisinä päivinä.

  Toivotaan, että saat tuon kierteen katkaistua 🙂

  Mukavia treenejä sulle!

 6. Voi että! Toivottavasti olet nyt kunnossa ja saat taas nauttia liikunnasta 🙂 Muista se lepo!

  Mukavaa kevään jatkoa sulle 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta